Erfgoedprijs Weert 2019

Nomineer uw ‘Bevrijding’

6-9-2019

Logo van de Erfgoedprijs Weert.

Logo van de Erfgoedprijs Weert.

De gemeente Weert reikt op vrijdag 1 november 2019 voor de zesde keer de jaarlijkse Erfgoedprijs Weert uit. Het thema van dit jaar is ‘Bevrijding’. Voor deze prijs zoekt de gemeente kanshebbers. Iedereen kan van zaterdag 7 september tot en met zondag 29 september een nominatie aanmelden.

Thema ‘Bevrijding’

22 september wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Weert werd bevrijd. Op 5 mei volgend jaar vieren we dat heel Nederland sinds mei ‘45 vrij is van oorlog. Nu zijn er nog mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen. Deze verhalen zijn het waard om door te geven. De inspiratie voor het thema ‘Bevrijding’ komt van 75 jaar bevrijding, maar u bent vrij om het thema in te vullen. Wel moet de nominatie verbonden zijn met een of andere vorm van erfgoed in Weert.

Prijs voor cultureel erfgoed

De prijs wordt uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen uit onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten. Het uitreiken van de Erfgoedprijs brengt aandacht en waardering met zich mee. Het doel is mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed.

Spelregels voor de Erfgoedprijs

Iedereen kan een nominatie aanmelden. Daarbij gelden deze voorwaarden:

  • Het betreft cultuurhistorisch erfgoed in/van Weert (roerend, onroerend, materieel of immaterieel);
  • U geeft argumenten waarom dit erfgoed u doet denken aan ‘Bevrijding’ en waarom u dit belangrijk vindt;
  • Uw bijdrage kan bijvoorbeeld bestaan uit een verhaal, proza of poëzie, een dagboek, foto’s of zelfs een videopresentatie;
  • De inzending mag maximaal 500 woorden zijn of een audiovisuele presentatie van 4 minuten;
  • De nominatie is voorzien van uw naam en contactgegevens.

Nomineer uw ‘Bevrijding’

Nominaties kunt u aanmelden vanaf zaterdag 7 september tot en met zondag 29 september. Dat doet u door een bericht te sturen naar erfgoedprijs@weert.nl Voeg daarbij een afbeelding met verhaal óf (link naar) het filmpje. Op papier uw nominatie inleveren mag ook. Dat doet u bij de Informatie- en Servicebalie in het stadhuis. Of stuur uw nominatie naar Gemeente Weert, Antwoordnummer 1200, 6000 VB Weert onder vermelding van Erfgoedprijs 2019. Uw inzending moet uiterlijk vrijdag 27 september binnen zijn.

Stemmen en prijsuitreiking

Van maandag 7 tot en met zondag 20 oktober kunt u stemmen voor de Erfgoedprijs. Het initiatief met de meeste publieksstemmen wint de Erfgoedprijs 2019. De winnaar wordt op vrijdag 1 november om 16.00 uur bekend gemaakt in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. De prijswinnaar krijgt publiciteit en wordt een jaar lang in de schijnwerpers gezet op de Facebookpagina ‘Erfgoed in Weert’. Verdere informatie over stemmen volgt nog.

 Alle actuele informatie is te vinden op de pagina over de Erfgoedprijs.