Digitaal Opkopers Loket (DOL)
Ben je handelaar in of opkoper van tweedehands goederen? Dan moet je je bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Je moet ook je inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).
Aanmelden
Meld je, eenmalig, gratis aan voor het DOL en DOR, via deze link:
Heling
De impact van een overval of inbraak is groot. Veel gemeenten doen goed werk om inbrekers, overvallers en straatrovers aan te pakken. Deze aanpak is niet compleet zonder aandacht voor heling. High impact crimes kunnen voorkomen worden door inzicht te hebben op de handelaren binnen de gemeente. Een dief wil namelijk geld verdienen door het gestolen voorwerp aan een heler te verkopen. Zonder heler geen steler.
DOR
Als opkoper ben je verplicht je tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. Dit doe je eenvoudig en gratis in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Met het DOR noteer je onder andere informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteer je informatie over welke producten aan wie zijn verkocht. Hiermee help je de politie, OM en gemeente bij de aanpak van heling. Meldingen van gestolen goederen worden direct doorgezet naar de politie. Zo krijg je geen gestolen goederen in je voorraad. Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoek en sorteer je in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.
Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Toezicht en handhaving
De gemeente en politie controleren of je gebruik maakt van het DOR en of je de juiste gegevens invoert. Ook kunnen zij je register vergelijken met het magazijn. Heb je tijdens de controle je zaken niet op orde? Dan word je vaker gecontroleerd en riskeer je een boete.
Video van de Rijksoverheid met uitleg over het Digitaal Opkopers Loket (DOL).
Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.
Stop heling - opkopers
Er is ingebroken bij Maartje en haar gezin. Er is schade, een camera en laptop zijn gestolen. Op de camera stonden alle vakantie foto’s en Maartjes zoontje is flink geschrokken en kan ’s nachts niet slapen.
De inbreker verkoopt vervolgens zijn buit aan een opkoper en verdient daar z’n geld mee òf hij verkoopt het direct aan jou. Jij hebt nu een mooi goedkoop cameraatje... Maar weet je dat je strafbaar bent als je gestolen spullen koopt!? Dat is HELING! En die inbreker, die staat morgen misschien wel bij jou binnen...
Om het voor inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken om geld te verdienen aan gestolen spullen, is er een systeem ontwikkeld. Hiermee controleren we of 2e hands goederen gestolen zijn.
Door gebruik te maken van het Digitaal Opkopers Register draag je bij aan het tegen gaan van heling en dus ook van diefstal. Registreren in het DOR is eenvoudig en snel. Als opkoper vraag je jouw eigen DOR-account aan bij gemeente of politie.
Ga naar: opkopersregister.stopheling.nl en log in. Vul bij iedere inkoop de registratie in, dit was altijd al wettelijk verplicht. Je registreert wat je gekocht hebt, van wie èn wat je ervoor hebt betaald. De aangekochte goederen bewaar je zolang jouw gemeente dit voorschrijft. Daarna kun je de goederen verkopen.
Wanneer het door jou ingevoerde product gestolen blijkt te zijn krijgt de politie automatisch een melding. Zij neemt de goederen in beslag en pakt de crimineel aan. Als jij als opkoper bent aangesloten op het DOR kun je gebruik maken van een regeling om de schade te verhalen op de dader zodat jij je verlies terugbetaald krijgt.
Wanneer je registratie niet in orde is ben je in overtreding. Wanneer je gestolen goederen te koop aanbiedt ben je strafbaar en kun je vervolgd worden voor heling.
Gebruik voor je inkoopregistratie het DOR. Het is gratis, makkelijk en tijdbesparend en je helpt diefstal en heling tegen te gaan.