Nummeraanduiding (huisnummer)
Wanneer moet ik een nummeraanduiding aanvragen?
Als je jouw woning of bedrijfspand wilt splitsen in meerdere objecten of als je meerdere objecten wilt samenvoegen. Of wanneer je bijvoorbeeld een zorgwoning hebt geplaatst op het perceel bij jouw woning, wanneer deze zorgwoning vergunningsvrij is.
Nieuwbouw
Voor nieuwbouw hoef je géén nummeraanduiding aan te vragen. Deze wordt automatisch toegekend na verlening van de omgevingsvergunning.
Je mag alleen een nummeraanduiding aanbrengen na een besluit hierover door het college van burgemeester en wethouders.
Kosten
Aan het in behandeling nemen van een aanvraag en voor de toekenning of wijziging van een nummeraanduiding zijn geen kosten verbonden. Als het nodig is dat een omgevingsvergunning wordt ingediend, ben je kosten op grond van de legesverordening verschuldigd.
Het gevolg van het toekennen van een nummeraanduiding is dat het object afzonderlijk wordt getaxeerd in het kader van de Onroerend Zaak Belasting. Voor bijvoorbeeld een zorgwoning/afhankelijke woonruimte is afzonderlijk rioolheffing en afvalstoffenheffing verschuldigd.
Aanvragen
Je kunt jouw nummeraanduiding bij de gemeente aanvragen met een digitaal formulier, via de groene knop op deze pagina.
Als bijlagen dien je toe te voegen:
- Een duidelijke bouwplantekening op schaal (schaal 1:500 of 1:250) van de oude én de nieuwe situatie, met per ruimte de gebruiksoppervlakte en gebruiksdoel duidelijk leesbaar.
- Als je huurder bent: het ‘toestemmingsformulier eigenaar’. Dat formulier is te vinden via de groene knop op deze pagina.
Wij nemen jouw verzoek in behandeling en vragen daar waar nodig advies aan de afdeling VTH. Om een goed advies te kunnen geven kan het nodig zijn dat een bouwkundige inspectie wordt uitgevoerd. In dat geval wordt er met jou een afspraak gemaakt.
Soms blijkt bij inspectie dat het object niet voldoet aan de eisen die het bouwbesluit stelt aan een gebouw. Er moet dan alsnog een omgevingsvergunning aangevraagd worden.