Weert Respecteert

Logo Weert Respecteert. Na het succes van de eerste editie, organiseren we in november de tweede editie van Weert Respecteert. We vieren dan een maand lang de diversiteit en laten zien dat respect en acceptatie van de ander in Weert belangrijk zijn. Er worden allerlei activiteiten rondom respect georganiseerd door enthousiaste Weertenaren en organisaties.
 

In Weert woont een bont gezelschap mensen en daar zijn we trots op! We zijn een open samenleving met respect voor de ander, maar... hoe goed kennen we elkaar eigenlijk? Weert Respecteert draait om elkaar ontmoeten en nieuwsgierig zijn naar het verhaal van de ander. Allerlei groepen in de samenleving staan in de spotlight. In de Mensenbieb bij Bibliocenter kun jij bijvoorbeeld in gesprek met een ‘levend boek’. Want heb jij eigenlijk al ooit kennisgemaakt met een transgender, een imam of iemand die blind is? Tijdens het project Old Skool maken 65-plussers kennis met de jongerencultuur Urban Culture. Ze gaan street art maken en een rap verzinnen! In Filmhuis Weert bezoek je de film Mario over homo’s op het voetbalveld. Je kunt ook glamorous genieten tijdens het COC-songfestival en daarna uit je dak gaan tijdens de afterparty van B∙Sassy. Tijdens de tentoonstelling 50 jaar Marokkaanse migratie in Bibliocenter leer je het verhaal kennen achter de Marokkaanse migrant die je misschien zo nu en dan over straat ziet lopen.

In onderstaand overzicht zie je een compleet overzicht van wat er deze editie allemaal wordt georganiseerd.

Dinsdag 5 november om 19.30 uur bij Gotcha! Cinema
Gratis toegankelijk (kaartje bestellen of ophalen)

Amnesty International, het Filmhuis Weert en Gotcha! Cinema organiseren gezamenlijk een filmavond met vertoning van de film: ‘Mario’. Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleiding plaats door een spreek(st)er namens Amnesty International en namens Gay Sportclub Kouros. Ook is er een handtekeningactie over politiegeweld tegen LHBTI-ers.

Over de film: Mario is een jonge succesvolle voetbalspeler. Sinds kort is hij voor het eerst smoorverliefd. Op Leon. Leon is de nieuwe voetbalspeler uit Hannover die bij zijn voetbalteam is komen spelen. Samen delen ze een appartement en daar is de liefde overgeslagen. Maar twee voetballers die uit de kast willen komen, is niet eerder vertoond. Vooral niet als de selectie voor het eerste elftal in Hamburg op handen is. Wie maakt de beste kans? Mario wil daar niet aan denken. Zijn enige gedachten zijn bij Leon en dat begint binnen de club ook op te vallen. De eerste geruchten doen al snel de ronde. Mario ziet zijn kansen als profvoetballer in gevaar komen, maar hij wil Leon ook niet verliezen. Hij moet een keuze maken...

  Meer info & kaartjes (op=op): http://bit.ly/2nxvnru
 Bekijk de trailer

Mario

Zaterdag 9 november van 11.00 tot 14.00 uur bij Bibliocenter Weert
Gratis toegankelijk

Nieuwsgierig zijn we allemaal, dat zit in onze natuur. Hoe voelt het om in een rolstoel te zitten? Wat als je niet kunt lezen of schrijven? Of als je als vrouw op vrouwen valt? Hoe is het om blind door het leven te gaan? Vragen die we misschien hebben, maar voor ons houden.

In de Mensenbieb kun je je nieuwsgierigheid de vrije loop laten. Uit een catalogus van ‘levende boeken’ kun je een mens kiezen met een bijzonder verhaal en hem of haar alles vragen. Ga in gesprek. Leer nieuwe werelden kennen. In de Mensenbieb kun je bijvoorbeeld in gesprek met een transgender, een imam of een vluchteling. Kom erachter wie er schuil gaat achter een naam, een gezicht. De Mensenbieb draagt letterlijk bij aan verbinding en wederzijds begrip in de samenleving.

Wil je zeker zijn van het lenen van jouw levende boek naar keuze? Meld je dan van tevoren aan via: http://bit.ly/2Moq7io

  Website: www.mensenbieb.nl 
  Evenement: http://bit.ly/2Moq7io

Mensenbieb

Zaterdag 9 november om 20.00 uur bij het Munttheater
Kaartjes €17,50 

Ooit begonnen met een knipoog naar het Eurovisie Songfestival is het COC Songfestival hét evenement in Nederland waarbij componisten, tekstschrijvers en artiesten de kans krijgen om liedjes met een roze rand aan een groot publiek te presenteren. Dat wil zeggen: een lied met een thema dat te maken heeft met lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (een LHBTI-thema). In een vriendschappelijke competitie strijden de inzendingen van LHBTI-organisaties uit het hele land om de wisselbeker. Door de overwinning van singer-songwriter Floortje Hover voor COC Limburg in 2018 komt de speciale 25e editie dit jaar naar onze provincie en is Weert gekozen als gaststad voor bezoekers uit alle windstreken.

De presentatie is in handen van de in Limburg bekende Henk Hover (muzikant en programmamaker L1 radio en TV) en Miss Patty Pam-Pam (entertainer en Miss Travestie Holland 2017). Verwacht een avond vol muziek en een spannende puntentelling door een vakjury en regiojury.

COC Songfestival

Zaterdag 9 november om 22.00 uur in de foyer van het Munttheater
Kaartjes inclusief bij het Songfestival of los voor €5 

9 november organiseert B∙Sassy, hét gayfeest van het Zuiden, de afterparty voor de finale van het COC songfestival! Deze jubileum editie wordt in stijl afgesloten door een knallend openminded feest. Er zijn verschillende Dj's aanwezig die o.a. pop, urban house en songfestival muziek zullen draaien. Het feest begint om 22:00 uur en duurt tot 04:00 uur. Je kunt combi-tickets kopen, voor het songfestival en de afterparty, of een enkel ticket voor de afterparty! Deze avond wordt iedereen opgezweept door verschillende dansers en kun jij je mooiste momenten vast laten leggen door een feestelijke photobooth. Hier moet je bij zijn!

  Facebook: www.facebook.com/StichtingBSassy  
  
Kaartverkoop: http://bit.ly/2ooGDXc (incl. Songfestival) & http://bit.ly/2pBdmcz (losse kaartjes)

B Sassy

Zondag 10 november om 15.00 uur bij het Munttheater
Maandag 11 november om 19.00 uur bij het Munttheater
Kaartjes €19,50

Romijn en Nanna, man en vrouw, hebben samen een succesvol theatergezelschap. In september 2015 slaat het noodlot echter toe. Achter het stuur, op weg naar huis, krijgt Romijn vanuit het niets een herseninfarct. Nanna zit ernaast en kan niet meer doen dan de hulpdiensten bellen. Van de ene op de andere seconde is het leven van Nanna en Romijn 180 graden gedraaid. Een lange weg van revalidatie en wederopbouw volgt. Uit de brokstukken halen zij samen wat nog bruikbaar is en nemen zij afscheid van dat wat voorgoed kapot is.

De voorstelling `Breeknacht’ is een indringend waargebeurd verhaal vanuit Nanna’s perspectief als partner en mantelzorger. Een verhaal over zware tegenslag, kracht, moed en hoop maar vooral over liefde die (bijna) alles overwint.

Na de voorstelling is de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en zijn er infostands van Steunpunt Mantelzorg Weert. 

Dit is een toneel-op-toneelvoorstelling, max. 45 plaatsen beschikbaar.

  Kaartverkoop: http://bit.ly/2mYTCyB (10 november) & http://bit.ly/312CZQH (11 november)

Breeknacht

Dinsdag 12 november van 20.00 tot 22.00 uur bij de Bethelkerk
Gratis toegankelijk
In deze leeskring wordt gebouwd aan een respectvolle communicatie tussen kerken en haar LHBTI-leden. De leeskring is in september van start gegaan.
Op 12 november vindt tijdens Weert Respecteert de feestelijke afsluiting plaats die voor iedereen toegankelijk is. Het uitgangspunt tijdens deze bijeenkomst is het boek 'Building a Bridge' van James Martin SJ. Deze priester en bestsellerauteur roept katholieke leiders op de LHBTI-gemeenschap niet meer te zien als ‘De Ander’, maar LHBTI-ers juist tegemoet te treden met openheid en compassie.

Dinsdag 12 november om 14.30 uur en om 20.15 uur bij het Munttheater
Kaartjes €15,-

Dementeren is een buitengewoon angstig proces. Is vreugdevol contact mogelijk bij mensen met diepe dementie? Die vraag stelt en beantwoordt mimeclown Arno Huibers in dit programma. De clown ontmoet de mens met dementie zonder verwachting en zonder plan. Maar met fantasie. Die momenten met humor zijn kleine wonderen van ontmoetingen.

Arno Huibers staat sinds 1980 in theaters met hoog-sensitieve clownsacts, waarin hij zoekt naar de essentie van ‘de clown’. Begin jaren negentig stond hij mede aan de basis van Cliniclowns in Nederland. Over zijn werk en ervaringen als mimeclown bij mensen met diepe dementie schreef hij een boek en maakte hij een documentaire. Deze vormen de basis van dit programma. Een voorstelling voor iedereen die zich professioneel of persoonlijk betrokken voelt bij dementie.

Deze voorstelling is een combinatie van filmdocumentaire, presentatie van werkwijze en acts met clownerie en muziek.

Rondom de middagvoorstelling zullen er MiMakkus clowns aanwezig zijn om de bezoekers live te laten ervaren hoe het contact met mensen met dementie werkt. In foyer van het Munttheater is er na afloop ruimte om na te praten en zijn infostands aanwezig.

  Kaartverkoop: http://bit.ly/2mPTpOk (14.30 uur) & http://bit.ly/2n0g36y (20.15 uur)

Dementie met een glimlach

19 t/m 25 november bij Bibliocenter Weert
Opening 19 november om 15:30 uur
Gratis toegankelijk
In 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste arbeidsmigranten uit Marokko naar Nederland kwamen. In deze reizende tentoonstelling worden de verhalen van het eerste uur doorverteld. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van de opgetekende verhalen van migranten en hun nakomelingen.
Tijdens de opening op 19 november zijn arbeidsmigranten aanwezig die vijftig jaar geleden naar Limburg kwamen. Met hen gaan we in gesprek, want we zijn heel benieuwd naar wat ze te vertellen hebben! Tijdens de opening is ook de documentaire ‘Vijftig jaar arbeidsmigratie’ voor het eerst te zien. Deze documentaire gaat over mensen die in 1969 in de Limburgse mijnen aan de slag gingen.
50 jaar Marokkaanse migratie

25 november

Op initiatief van de Verenigde Naties worden op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje. Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Uit Europees onderzoek blijkt dat hier 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt.

Weert sluit zich aan bij de Orange the world campagne en vraagt hiermee aandacht voor geweld tegen vrouwen. De campagne doet dit o.a. door gebouwen oranje te verlichten. 

 www.orangetheworld.nl

Presentatie: 29 oktober van 15:30 tot 17:00 uur bij BeekCwartier
Workshops: 6, 13 en 20 november van 15.30 tot 16.30 uur bij BeekCwartier

Beweging, muziek en kunst spelen een belangrijke rol in de dagbesteding van ouderen. Dit zijn precies de elementen die ook dominant zijn in de Urban Culture. Project 'Old Skool' brengt oud en jong bij elkaar om door middel van cultuur elkaars werelden te verkennen. Het project won zelfs een Gouden C voor meest inspirerende project in 2015 en de Culturele Diversiteitsprijs in 2017. 

Uit het juryrapport: “De jury werd geraakt door het plezier dat aan alle kanten van dit project afspat. In dit plezier zit volgens de jury de kracht van het project en maakt het tegelijkertijd tot een inspiratiebron voor anderen. (…) Het project laat verschillende werelden met een andere bril naar elkaar kijken. Een inspirerend project dat je raakt!” 

Het project start met een interactieve presentatie over de geschiedenis van Hiphop. Deze presentatie is vrij toegankelijk. 4 jonge artiesten vertellen over het ontstaan van ’s werelds grootste jongerencultuur. U kunt rustig zitten en genieten van het verhaal. 

Na de presentatie volgen twee workshops van drie lessen. Tijdens deze workshops van ieder een uur kunnen ouderen leren over graffiti of muziek. De workshops zijn bedoeld voor ouderen van 65+. Ze zijn gratis te volgen. Je moet je wél eerst even inschrijven. Dat kan via info@madskills.nl. Maximaal 15 deelnemers per workshop.

Workshop Graffiti
Is het kunst of vandalisme? Project Old Skool laat u zelf een antwoord geven op deze vraag door u mee te nemen in de wereld van graffiti. We vertellen u een stukje geschiedenis, gaan aan de slag met uw ontwerp en gaan op pad om het echte werk te bekijken. 

Workshop Muziek
Onze docenten nemen u mee in de wereld van de Hiphop-muziek. Leer de poëzie achter de rapteksten herkennen en vertel uw eigen verhaal middels een gedicht op muziek. 

 www.projectoldskool.nl  

Urban Culture

Verschillende data in november bij Gotcha! Cinema

Naar de brugklas: het is een spannende tijd. Want wat moet je verwachten van de grote school waar jij straks met je al even grote rugzak binnenloopt? Hoe doe je dat eigenlijk: ‘jezelf zijn’ op het schoolplein? Kinderen die naar de brugklas gaan zitten vol vragen. CJG en Punt Welzijn slaan de handen ineen en bereiden scholieren voor op de brugklas. Tijdens ’Escape Room: Op weg naar de brugklas’ kijken de kinderen uit groep 8 naar de film ‘Brugklas: De Tijd van m’n leven’ bij Gotcha! Cinema. Daarna worden de leerlingen opgesloten in de bioscoop. Ze worden in teams verdeeld en ieder team krijgt een cijferslot dat ze moeten openen, een begeleider en een envelop met opdrachten en puzzels. Door de opdrachten te maken en de puzzels te kraken, kan het team de cijfers vinden die nodig zijn om hun slot te openen.

Door middel van de activiteiten komen prikkelende onderwerpen aan bod, zoals (cyber) pesten, social media, uiterlijk, groepsdruk, weerbaarheid en ‘ik ben goed zoals ik ben’. Als leerlingen de rest van het jaar blijven werken aan de thema’s van de Escape Room zijn ze beter voorbereid om een goede start te maken in de brugklas!