Recreatie en toerisme

U bevindt zich hier: Home » Weert » Recreatie en toerisme

Recreatie en toerisme

Weert: stad van traditie & cultuur, van winkels & gezelligheid, van evenementen & natuur

Het Weert van nu draagt nog steeds het authentieke karakter van toen. Dat is te zien aan diverse historische details in de binnenstad en aan de ongerepte dorpen midden in de natuur. Ook de diverse evenementen (zie de evenementenkalender vinden hun oorsprong in bijzondere tradities. Hebt u zin in een bezoek aan Weert? Dan kunt u hier alle benodigde informatie vinden. Weert is de Poort van Limburg. De poort naar een wereld vol verrassingen.

De VVV Weert heeft tal van inspirerende en spannende arrangementen en workshops samengesteld'. Wat dacht u bijvoorbeeld van wandelen in het centrum of in de natuur onder leiding van een gids,zelf creatief bezig zijn met oude ambachten, het bakken van een Weerter vlaai of het graveren van glas? Er zijn nog veel meer arrangementen mogelijk, zie deze pagina voor meer informatie.

Dit is Weert!

De echte Weertenaar is een verenigingsmens. Hij houdt van gezelligheid, van traditie en van zijn familie, van 'op Jak gaan' ofwel erop uit gaan en natuurlijk van een goed stuk Weerter vlaai. Hoewel de vlaai karakteristiek is voor Weert, heeft de stad veel meer te bieden. Weert kent een rijke historie, ligt in een prachtig groene omgeving en kent een aantal evenementen die zelfs internationaal bekend zijn.

In Weert wonen ongeveer vijftigduizend mensen. Daarmee is het een middelgrote stad met alle voorzieningen die men wenst, en heeft het toch het mooie van een kleine gemeente weten te behouden. De gemeente ligt in Midden-Limburg en bestaat uit de stad Weert en vijf dorpen: Stramproy, Laar, Altweerterheide, Tungelroy en Swartbroek. Weert is de 'Poort van Limburg' en biedt een prima uitvalsbasis voor uitstapjes naar mooie gebieden in de directe omgeving. Weert grenst aan Noord-Brabant en België en ook Zuid-Limburg is gemakkelijk te bereiken. Weert, groots in een stedelijke omgeving, maar ook landelijk in een van de dorpen. Een gemeente met een menselijke maat.

Bruisend centrum

Weert heeft een winkelcentrum om trots op te zijn. Een historische binnenstad met een keur aan winkels maken het centrum zeer sfeervol. Naast winkels van de grote merken zijn er talrijke boetiekjes aan aantrekkelijke promenades. Dit maakt van Weert een bijzondere winkelstad met een eigen karakter. De verschillende pleinen geven de binnenstad een open sfeer waarbij plaats is voor gezellige terrasjes.

U vindt in de binnenstad aan de Wilhelminasingel (tegenover het stadhuis) het voormalige postkantoor (nu casino) uit 1938. Ook ligt in winkelcentrum De Munt het oude muntgebouw, waarin de graven van Horne eeuwen geleden hun munten sloegen. Het muntgebouw is intussen omgetoverd tot café-restaurant en opgenomen in het moderne overdekte winkelcentrum.
De talrijke horecagelegenheden voorzien u graag van een lekker hapje en drankje. Daarnaast vinden er op de pleinen regelmatig diverse activiteiten, concerten en manifestaties plaats. Op zaterdag vindt elke week de markt plaats. En eind september vind hét evenement plaats waar iedereen een jaar lang naar uitkijkt: de stadskermis! 

In de evenementenkalender vindt u een uitgebreid overzicht van wat er in Weert en omgeving is te beleven.

Klik hieronder op een van de onderwerpen voor meer informatie over toerisme in Weert:

Uw browser ondersteunt geen javascript, of javascript staat in uw browser uitgeschakeld. U kunt wel de volledige inhoud van de pagina hieronder bekijken, maar het uit- of inklappen van de tekst werkt niet zonder javascript.

Martinuskerk, hoogtepunt van breed cultureel aanbod

Weert bestaat al ruim 950 jaar. De plaats is voor het eerst vermeld als Wertha, in een akte uit 1062. In 1414 kreeg Weert stadsrechten. Wie aan de geschiedenis van Weert denkt, denkt aan de familie Van Horne. Lange tijd bestuurde deze familie de stad. Een van de vele herinneringen hieraan zijn de drie hoorntjes en de kroon in het gemeentewapen. Behalve het gemeentewapen herinneren meer monumenten aan de rijke geschiedenis van Weert. De stad heeft ruim 60 rijksbeschermde monumenten en meer dan 150 gemeentelijk beschermde monumenten. Zo zijn er tal van oude panden met schitterende, authentieke gevels. De kern van Weert wordt gemarkeerd door een rondweg, ook wel de singels genoemd, die zijn aangelegd op de plaats waar vroeger de gracht rond de binnenstad lag. Op strategische punten bij de vroegere poorten van de stad, herinneren imposante kanonnen aan de vesting die Weert eens was. Het oude stadscentrum wordt gedomineerd door de geheel gerestaureerde Martinuskerk.

Toren van de St. Martinuskerk.

De Sint Martinuskerk, in 2011 uitgeroepen tot een van de mooiste monumenten van de provincie, kent fraaie gewelf- en muurschilderingen. Het is dé trots van Weert, en torent dan ook fier boven alles en iedereen uit. Het oudste deel van de kerk stamt uit 1456. Als u zin hebt, kunt u op een van de Open Torendagen via de 142 treden tellende trap de top van de kerk bereiken. De beklimming blijkt een favoriet uitje van velen. Vanaf de top op 50 meter hoogte (de totale hoogte van de toren is maar liefst 78 meter) heeft u een magnifiek uitzicht over de groene omgeving van Weert en de bruisende binnenstad. Een unieke belevenis! Natuurlijk is de beklimming te combineren met een bezoek aan de bijzonder mooie kerk en staan gidsen u graag te woord. Voor meer informatie over de Martinuskerk bezoekt u de site www.martinusmonument.nl of www.sintmartinuskerk.nl.

U kunt in de evenementenkalender zien wanneer de Open Torendagen zijn.

Museum en kloosters

Religie speelt een belangrijke rol in het verleden van Weert. Er zijn tal van kunstschatten en zo'n 40 kerken, kloosters en kapellen bewaard gebleven. Een overzicht van deze gebouwen vindt u op www.kerkgebouwen-in-limburg.nl.
Zo vindt u in Weert het Minderbroedersklooster of het monumentale Birgittinessen klooster (tevens bread en breakfast). Het gemeentemuseum is ook zeker een bezoek waard. Gemeentemuseum Weert is gevestigd in het oude stadhuis aan de Markt in Weert. Hoofdmoot van de collectie wordt gevormd door voorwerpen van de Nederlandse Orde der Minderbroeders Franciscanen. De beroemde kloosterorde van Franciscus van Assisi. 
Voor meer informatie over het museum, actuele openingstijden en tarieven bezoekt u www.museumweert.nl.

Stadswandeling

Als u interesse hebt om kennis te maken met de interessante cultuur van Weert, kunt u deelnemen aan een stadswandeling. Tijdens een 1,5 tot 2 uur durende wandeling onder begeleiding van een gids maakt u kennis met het heden en verleden van onze stad. Er zijn verschillende thema wandelingen zoals:

  • Stadswandeling door het centrum
  • Stadswandeling door het centrum met accent op architectuur en beeldende elementen
  • Biestwandeling met o.a. bezoek aan Minderbroedersklooster
  • Fatimawandeling met aandacht voor de bouwwerken van de Weerter architect Pierre Weegels

Daarnaast zijn er ook culinaire wandelingen met een hapje en een drankje.


Voor reserveringen kunt u contact opnemen met de VVV in Weert, Markt 11 in Weert (in boekhandel Bruna), tel. +31 (0)495 534211 of kijk op www.vvv-middenlimburg.nl. Wandelingen zijn ook aan te vragen bij de stichting stadsgidsen Weert, website: www.stadsgidsenweert.nl, mailadres: info@stadsgidsenweert.nl of tel. 06 13761344.

Evenementen en uitgaan

Genieten in Weert is niet seizoensgebonden. De stad staat het hele jaar door in het teken van topevenementen. Weert is een bruisende gemeente met voor ieder wat wils.

In juli vindt Bospop plaats, het gezelligste popfestival van het land. Bospop is een pop-rockfestival met bands van internationale allure. Grote namen die op het festival hebben gespeeld zijn The Doors, Toto, Status Quo, Kim Wilde, Simple Minds, Joe Cocker, Bryan Adams, Iron Maiden, en vele anderen.

Wat dacht u van de grote vrijmarkt op Koningsdag, de jaarmarkt en beroemde Fokpaardendag in maart, de groots opgezette braderie op de eerste vrijdag in juli of het Huis van Nicolaas, dé plek waar de Goedheiligman verblijft wanneer hij in december in Nederland is. En natuurlijk, niet te vergeten, het Weerter carnaval of liever: de Wieerter vastelaovundj. Bekend zijn het boerenbal en de grote optocht, georganiseerd door carnavalsvereniging de Rogstaekers. Uiteraard mag de Weerter kermis in september, de op een na grootste kermis van het land, niet in dit rijtje ontbreken. Verderop leest u daar meer over.

Naast deze grote publiekstrekkers zijn er jaarlijks veel kleinschalige evenementen en activiteiten. Behalve de horecagelegenheden in het centrum, kent Weert de Oelemarkt. Dit is een van de oudste pleintjes van Weert en dé plek voor een geslaagde avond uit. De cafés en bars op dit plein grenzen aan het centrum van Weert. Ideaal dus na een avond tafelen in de binnenstad.

Maar u kunt ook ontspannen als toeschouwer in het Munttheater of bij poppodium de Bosuil. Muziek, theater, dans en cabaret. U vindt het allemaal in Weert. Ook kunt u naar een van de wekelijkse topsportwedstrijden, want in Weert wordt op hoog niveau gesport. Wat te denken van Basketbalvereniging BSW en Volleybalclub Weert, die beiden op hoog niveau sporten.

In de evenementenkalender vindt u een uitgebreid overzicht van wat er in Weert is te beleven.

Arrangementen

De VVV Weert heeft tal van inspirerende en spannende arrangementen en workshops samengesteld'. Wat dacht u bijvoorbeeld van wandelen in het centrum of in de natuur onder leiding van een gids,zelf creatief bezig zijn met oude ambachten, het bakken van een Weerter vlaai of het graveren van glas? Er zijn nog veel meer arrangementen mogelijk, zie deze pagina voor meer informatie.

Kermis

In Weert kunt u eind september de op één na grootste kermis van Nederland bezoeken. Elk jaar komen er veel attracties en eetkraampjes naar de stad, en honderdduizenden bezoekers stromen op deze kermis af. Geen wonder als je bedenkt dat de Weerter kermis groot, gezellig én goedkoop is, zeker in vergelijking met andere kermissen in Nederland. Weert probeert elk jaar een aantal spectaculaire, grote attracties naar de kermis te halen. Verspreid over acht kermisterreinen in de stad staan er in totaal zo'n 140 attracties.

Foto van een eerdere kermis.

Dat Weert een betaalbare kermis heeft blijkt uit de prijzen. Gemiddeld kost een rit in een attractie tussen de € 0,80 en € 1,50. Uitzonderingen voor grote attracties zijn gebonden aan een maximum van € 2,50 per rit. Ook zijn er speciale, goedkope parkeerterreinen. De kermis kent elk jaar een spectaculaire afsluiting op kermiswoensdag, meestal een grootse vuurwerkshow.
Voor meer informatie kan men ook terecht op de speciale kermispagina van de gemeente Weert op deze website. Ook op de particuliere website www.kermisweert.nl is veel informatie over de kermis te vinden.

Recreëren in de natuur

Wie rust of juist actie in de natuur zoekt, vindt het in Weert! Weert is omgeven door veel natuurgebieden. Deze natuurgebieden maken deel uit van het grensoverschrijdende landschap Kempen-Broek, een gebied in Nederland en België. Verkenning van dit gebied kan op allerlei manieren. Er is een groot aantal bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, ruiters, paard en wagen en mountainbikers. Zie voor info: www.kempenbroek.nl.

Langs de wandel- en fietsroutes wordt u langs de mooiste plekjes gevoerd. Bijvoorbeeld langs de negen molens die in de gemeente te vinden zijn. Weert is daarmee de stad met het op één na grootste molenbezit in Limburg. Op de route liggen verder interessante monumentale boerderijen met karakteristieke bakhuizen, veel veldkruizen en op kleine kerkjes lijkende kapellen. Weert is zuinig op haar natuurgebieden en de ontwikkeling daarvan. Zo is in de Laurabossen begrazingsbeheer ingevoerd: Schotse hooglanders grazen hier in de vrije natuur waar u gewoon toegang heeft!
In natuurgebied Boshoverheide kunt u heerlijk wandelen (op verharde paden) tussen prehistorische urnenvelden.

Iets meer drukte kan ook: recreatiegebied De IJzeren Man biedt vertier voor het hele gezin, met o.a. een Natuur- en milieucentrum met een natuurleerpad, een kinderboerderij, binnen- en buitenspeeltuin Kinderpretland en een subtropisch zwembad. En dan zijn er nog verschillende tennisbanen, hockeyvelden, maneges en een natuurcamping. Aan de Trancheeweg vindt u vakantiepark Weerterbergen en de Van Horne Hoeve met restaurant, terras, een grote speeltuin en kinderboederij. 

Zwemmen in Het Blauwe Meertje
Het dagstrand bij de Centrale Zandwinning (CZW), in de volksmond Het Blauwe Meertje genoemd, is sinds juni 2017 beperkt open. De Centrale Zandwinning Weert is eigenaar van de gronden de exploitant is Kuypers Kessel. Voor meer info en de openingstijden, zie de website van Het Blauwe Meertje.

Blauwe Meertje (WdG)

Het Blauwe Meertje
(Foto: WeertDeGekste.nl)

Natuurgebied Kempen~Broek
Het is mogelijk onder leiding van een 'verkenner' het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen~Broek te verkennen. De verkenners zijn opgeleid om u op een bijzondere manier te laten kennismaken met Kempen~Broek. Ontdek de stilte, wordt een echte spoorzoeker, proef de wildernis of kom op adem in de uitgestrekte natuur van het grenspark. Op dit moment kan men kiezen uit 6 activiteiten en een verkenner boeken voor een groep. Daarbuiten kunt u elke 2 en 4e zondag van de maand met eenvVerkenner mee zonder dat u hoeft te reserveren.

Voor tips over recreatiemogelijkheden bekijkt u de evenementenkalender of de site van de VVV Weert. Ook zijn bij de VVV in Weert diverse wandelroutes verkrijgbaar: ANWB/VVV Weert, Maasstraat 18 Weert, tel. (0495) 536800. 

Overnachten in Weert

Wie Weert bezoekt kan voor een overnachting o.a. terecht op Resort De IJzeren Man, natuurcamping Wega, in de bungalowparken Weerterbergen en ’t Vosseven, in de diverse hotels of kampeerboerderijen. En er is niet te vergeten de passantenhaven voor degenen die Weert per boot willen aandoen. Ook kunt u sinds kort overnachten in de abdij van de zusters Birgittinessen in het centrum van Weert. De deur staat open voor gasten die rust zoeken en geïnteresseerd zijn in het kloosterleven.

Op de site van het toerismebureau VVV staan alle mogelijkheden op een rijtje: VVV Weert 

Ligging en bereikbaarheid

Weert en haar dorpskernen zijn makkelijk bereikbaar. Ook de verbindingen met de rest van het land zijn uitstekend. Weert ligt aan de Europese hoofdverkeersader A2. De stad is ontsloten door de singels en ringbaan rondom de stad, een Intercity treinstation in hartje Weert, een uitgebreid busnet en niet te vergeten een passantenhaven aan de Zuid-Willemsvaart voor degenen die Weert per boot willen aandoen. Ook luchthavens zijn dichtbij te vinden in Eindhoven, Maastricht en Düsseldorf. Een bijkomend voordeel is dat Weert en omgeving nog niet wordt gekenmerkt door files en opstoppingen.
Meer info over openbaar busvervoer is te vinden op de website van vervoerder Arriva. Informatie over treinverbindingen vindt u op www.ns.nl.

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Deel deze pagina

Zoeken

 Deze zoekmachine maakt gebruik van Javascript. Uw browser ondersteunt dit niet, of javascript staat uitgeschakeld.

Deze site gebruikt 'cookies'.
Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn noodzakelijk en worden gebruikt om de website goed te laten functioneren. Voorbeelden zijn cookies voor de zoekmachine of een inlog-scherm voor redacteuren van de website.
Cookies voor extra functionaliteit
Deze cookies worden gebruikt bij extra functionaliteit. Bijvoorbeeld voor het afspelen van videofilmpjes (Youtube), het tonen van Twitter-berichten.
Analytische cookies
Deze cookies worden gebruikt om anoniem statistische gegevens over het gebruik van de site te kunnen meten. Bijvoorbeeld welke pagina's er worden bekeken. Deze gegevens worden gebruikt om de site verder te verbeteren.
Meer info / uitzetten