Vitaal in balans voor thuiswonende 65-plussers
In 2024 start het programma ‘Vitaal in balans voor 65-plussers’. De meeste mensen vallen in of rond hun huis, waardoor ze vaak langdurig zorg nodig hebben. De gemeente Weert wil hier iets aan doen. Daarom bieden we samen met fysiotherapeuten, huisartsen en Punt Welzijn een programma aan voor inwoners. Dit programma bestaat uit een informatiebijeenkomst en een beweegcursus op maat. De cursus is gericht op het verbeteren van spierkracht, coördinatie en balans waardoor het risico op vallen afneemt.
Programma
Het programma bestaat uit Informatie over veiligheid in en rond het huis. De data worden nog gepland.
Een professional, ergotherapeut of fysiotherapeut, maakt door middel van een korte vragenlijst een inschatting van de mate van mogelijk valgevaar. Mensen met een laag of een gemiddeld valgevaar worden verder voorgelicht over wat zij zelf kunnen doen om een val te voorkomen en mensen met een gemiddeld valgevaar kunnen in aanmerking komen voor een van de twee Valpreventie beweegprogramma’s. Mensen met een hoog valgevaar worden geadviseerd een afspraak te maken met hun huisarts om zo de juiste zorg en eventuele interventies geleverd te krijgen.
Screening valpreventie
Datum: de data voor 2025 volgen.
Locatie: volgt later
Valrisicotest
Heb jij een verhoogd risico om te vallen?
- Ben je afgelopen jaar gevallen?
- Ben je bang om te vallen?
- Heb je moeite met bewegen, lopen of balans houden?
Als je een of meerdere vragen met Ja kunt beantwoorden dan kan er sprake zijn van een verhoogd risico.
Valpreventie beweegprogramma’s
Het doel is het voorkomen van valongevallen bij 65-plussers door het herkennen van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en het verbeteren van het activiteitenniveau en de balans. Er zijn twee beweegprogramma's: het programma 'Vallen Verleden Tijd' is geschikt voor de vitale 65-plusser, 'In Balans' is meer geschikt voor de minder mobiele oudere.
Vallen Verleden Tijd
Vallen Verleden Tijd is een programma voor thuiswonende 65-plussers met een verhoogd valrisico die 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Vallen Verleden tijd is een groepsprogramma voor maximaal tien ouderen en wordt begeleid door 2 fysiotherapeuten. De 10 bijeenkomsten bestaan uit oefeningen, een hindernisbaan, spelvormen en valtraining.
- 5 weken training (2 x per week een training van 1,5 uur)
- Datum: nieuwe datums volgen begin 2025
- Waar: Sporthal Op den Das Altweerterheide
- Eigen bijdrage deelnemer: € 25,-
In Balans
Het valpreventieprogramma In Balans is geschikt voor thuiswonende 65-plussers die zich onzeker op de been voelen, bang zijn om te vallen, of in het verleden weleens zijn gevallen. Met het beweegprogramma In Balans verbeter je jouw spierkracht en evenwicht. De kans om te vallen wordt daarmee kleiner. Bovendien verbetert je algehele conditie, zodat je langer de dagelijkse dingen kunt blijven doen. Het valpreventieprogramma In Balans is in groepsvorm van maximaal 12 personen en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Het programma duurt dertien weken en bestaat uit:
- 3 bijeenkomsten (1 keer per week een bijeenkomst van 2 uur)
- 10 weken trainingen (2 keer per week een training van 1 uur)
- De bijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, testen en informatie over bewegen en evenwicht. Tijdens de training voer je praktische oefeningen uit op jouw eigen niveau. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de principes van Tai Chi en zijn erop gericht om jouw evenwicht en spierkracht te verbeteren. Je krijgt ook tips om hier thuis aan te werken. Je ontvangt bij aanvang van de cursus een cursusboek, hierin kun je de behandelde onderwerpen rustig nalezen. Alle oefeningen staan hierin duidelijk beschreven en worden in beeld gebracht met foto’s.
- Datum: vrijdag 29 november, we zoeken nog nieuwe deelnemers!
- Waar: Scouting St. Maarten, Centrum Weert
- Eigen bijdrage deelnemer: € 25,-
Blijven bewegen
Na afloop van de cursus is het belangrijk om te blijven bewegen. Een beweegcoach van Punt Welzijn begeleid elke deelnemer naar een geschikte manier van bewegen en bespreekt daarna hoe het gaat.
Vragen?
Stuur dan een mail naar gezondheid@weert.nl