Voorzieningen voor ouderen in Weert
Ben je als 65-plusser op zoek naar wat er voor ouderen beschikbaar is en waar je terecht kan? Dan kan het best even zoeken zijn om je weg te vinden. Vandaar dit overzicht met handige informatie voor ouderen in Weert. Via de links kom je op de websites van de specifieke onderwerpen voor meer informatie.
De gemeente is er voor alle ondersteuning die beschikbaar is via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Lukt het niet om zelf of met hulp van jouw omgeving voor het huishouden te zorgen? Of lukt het niet om mee te doen in de samenleving? Dan kan de gemeente je daarbij helpen. Je kunt terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, een vervoerspas voor Omnibuzz, een rolstoel of een scootmobiel. Voor meer informatie, zie de pagina 'Zorg, ondersteuning en Wmo'.
Maar Weert heeft nog veel meer te bieden voor senioren. Er zijn veel mogelijkheden om anderen te ontmoeten en mee te doen aan activiteiten. Deze zijn vaak georganiseerd door vrijwilligers en je hebt er meestal geen verwijzing voor nodig. Daarnaast biedt bijvoorbeeld welzijnsorganisatie Punt Welzijn informatie, advies en ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld mantelzorg, dementie, eenzaamheid en vrijwilligerswerk.
Benieuwd naar wat er allemaal te doen is voor ouderen in Weert? We wensen je veel plezier met het ontdekken van het aanbod.


Voor alle ouderen binnen de Gemeente Weert is Huiskamer De Roos in het Cwartier, Beekstraat 54, beschikbaar.
Voor wie is de Huiskamer bedoeld?
- Ouderen die (meestal) op hulp aangewezen zijn vanwege het slechte lopen, zien en/of horen.
- Ouderen die dreigen te vereenzamen en geen gebruikmaken van bestaande sociale activiteiten. Deze zijn vaak niet geschikt voor hen vanwege te weinig opvang, begeleiding en te grote groepen.
- Ouderen (70-plussers) die behoefte hebben om andere ouderen te ontmoeten.
Mensen die niet zelf kunnen komen of door anderen gebracht kunnen worden, worden door de taxibusjes van Princen Groepsvervoer opgehaald en thuisgebracht.
Alle verdere informatie is te vinden op de website van Stichting Dagopvang Weert.
Twee dames die samen kaarten in Huiskamer De Roos.
In het Cwartier, oftewel het oude stadhuis, is het BeekCwartier gevestigd. Het BeekCwartier is een ontmoetingscentrum waar iedereen terecht kan voor een kopje koffie, een praatje, om de krant of een tijdschrift te lezen, een partijtje biljarten, een kaartje te leggen, koersbal te spelen of te handwerken.
Geïnteresseerd om mee te doen? Neem contact op met de medewerkers van Punt Welzijn, zie voor meer informatie de website van Punt Welzijn.
In veel wijken en dorpen zijn ouderenverenigingen aanwezig. Hier kun je terecht voor activiteiten, zoals kienen en kaarten, maar ook voor beweegactiviteiten, zoals yoga.
Zoek je een ouderenvereniging bij jou in de buurt? Neem contact op met de medewerkers van Punt Welzijn.
In veel wijken en dorpen zijn eetpunten aanwezig. Hier kun je terecht voor het gezamenlijk nuttigen van een maaltijd. De eetpunten zijn vaak te vinden in een gemeenschapshuis (MFA) of een van de woon-zorgcomplexen. Zoek je een eetpunt bij jou in de buurt? Neem contact op met de medewerkers van Punt Welzijn.
Tafeltje-Dek-Je brengt dagelijks gekoelde maaltijden aan huis. De dienst is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. De maaltijden worden 6 dagen in de week bezorgd door vertrouwde vrijwilligers die tijd en aandacht voor je hebben. Wil je meer weten over deze maaltijdservice? Kijk eens op de website van Tafeltje-Dek-Je.
Samen eten in eetpunt Keenter Hart.
Vrijwilligers organiseren sinds 2017 met veel passie, plezier en enthousiasme ontmoetingen voor Weerter ouderen, zoals gezamenlijk lunchen en diners. Ook worden er door de vrijwilligers bloemen rondgebracht of een museumbezoek of bingo georganiseerd voor ouderen. Daarnaast bieden vrijwilligers een luisterend oor voor kwetsbare ouderen die dat nodig hebben.
Meer informatie over de mogelijkheden van Met je hart Weert? Kijk eens op de website van 'Met je hart Weert'.
De bibliotheek is méér dan alleen boeken lenen. Je kan er terecht voor een kop koffie of thee en te bladeren door de tijdschriften of een krant te lezen. Er is een studiegroep en een leeskring. Je kunt er andere mensen treffen, maar ook in je eentje van deze fijne plek genieten. De bieb is een publieke ruimte waar mensen makkelijk binnen lopen. Je bent van harte welkom, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.
Loop er gerust binnen. op de website van Bibliocenter Weert staat meer informatie.
Leefbaarheid Stramproy is in 2017 opgericht. Het begon met een rolstoelbus-programma voor mindervalide inwoners, bij Visio. Het aantal ritten is inmiddels gegroeid van 60 naar 800 ritten per jaar. In 2019 is het programma van Leefbaarheid Stramproy uitgebreid met een dagelijks fietsprogramma voor ouderen. Het aantal deelnemers is sinds die tijd gegroeid van 20 naar 160. In 2021 is gestart met een evenementenprogramma, zoals de brunch op het Kerkplein voor 500 deelnemers en het Winterprogramma voor 60+.
Op de website van Stichting Leefbaarheid Stramproy staat meer informatie.
De Zonnebloem, afdeling Weert is een vereniging met ruim 30 vrijwilligers en een kleine honderd gasten. De Zonnebloem is er voor iedereen die door een lichamelijke beperking dreigt te vereenzamen, ongeacht leeftijd, geslacht of nationaliteit. Voorwaarde is dat je nog wel zelfstandig thuis woont.
De vrijwilliger komt bij de gast op bezoek en biedt een luisterend oor, hetgeen vaak heel belangrijk is. Afhankelijk van de vraagstelling van de gast en de mogelijkheden van de vrijwilliger kunnen samen kleine activiteiten ondernomen worden. Daarbij kun je denken aan een wandeling, een kop koffie drinken in de stad of bezoekje aan een winkel.
Op de website van De Zonnebloem, afdeling Weert staat meer informatie.
Spellen verbinden. Het samen een spel spelen geeft aanleiding tot samen lachen en praten. Over het spel en over andere zaken. Vanuit een gezamenlijke interesse kunnen de spelers elkaar leren kennen en samenwerken.
De Stichting Speel & Verbind organiseert wekelijks spellenavonden in Cwartier, de bibliotheek en Theater De Huiskamer. Op de website van Speel & Verbind vind je meer informatie.
Het Zelfregiecentrum Weert (ZRC) is een laagdrempelige inloop die 365 dagen per jaar geopend is. Er komen mensen voor een kopje koffie, een luisterend oor of gewoon om afleiding te vinden. Je kunt er ook meedoen aan activiteiten of zelf een activiteit opzetten. Voor sommige mensen is het ZRC ook een plek om steun te vinden of juist om steun te bieden. Voor anderen is het een plek om zich te ontwikkelen via een cursus of vrijwilligerswerk, of om te herstellen van ingrijpende ervaringen.
Op de website van het Zelfregiecentrum vind je meer informatie.
Hoplr is al enkele jaren hét buurtnetwerk voor Weert. Het is een digitaal platform (een app op je telefoon) waar je je buren leert kennen. Via Hoplr sta je in contact met je buurt. Deel en leen spullen. Stel hulpvragen, blijf op de hoogte van buurtmeldingen en activiteiten. Al ruim 6.000 huishoudens hebben zich aangemeld. En er zijn steeds meer verenigingen die hun activiteiten hierop delen.
Op de website van Hoplr staat meer informatie over hoe je je kunt aanmelden. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met de medewerkers van Punt Welzijn
.
Wil je graag zelf je boodschappen blijven doen, maar merk je dat het steeds lastiger wordt? De BoodschappenPlusBus kan je helpen.
Neem contact op met de medewerkers van Punt Welzijn. Op de website van Punt Welzijn vind je meer informatie.
De 'BoodschappenPlusBus'.
ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren. Met het doel om inwoners weer deel te laten nemen aan de samenleving en mantelzorgers te ontlasten.
Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Dit voor een tarief per kilometer (tarief wordt jaarlijks opnieuw bepaald door ANWB).
Het vervoer kan bijvoorbeeld een ziekenhuisafspraak, familiebezoek, uitstapje of kapper zijn. Met het doel om inwoners weer deel te laten nemen aan de samenleving en mantelzorgers te ontlasten. Een intakegesprek wordt gehouden om te bepalen of je kunt deelnemen aan AutoMaatje.
Meer weten over Automaatje? Op de website van Punt Welzijn vind je meer informatie.
In 2017 startte Leefbaarheid Stramproy met het eerste programma 'De Bus'. Ofwel het ter beschikking stellen van een rolstoelbus voor de mindervaliden van Stramproy. Een groep van tien vrijwillige chauffeurs brengt de inwoners met een lach en veilig op plaats van bestemming. De bus wordt naast individueel vervoer en verenigingsvervoer ook ingezet voor ritten van en naar zorginstellingen. De bus heeft door de week ook een groot aantal vaste ritten.
Wil je informeren wanneer de bus vrij is of gebruikmaken van de rolstoelbus, neem dan contact op via de website van Stichting Leefbaarheid Stramproy.
Heb je vragen over zorg, welzijn, wonen, werk of inkomen? Kom je er zelf niet uit of wil je alvast weten waar je terecht kan? De medewerkers van De Vraagwijzer helpen je graag.
De hulp is gratis, voor iedereen en je hebt geen doorverwijzing nodig. De Vraagwijzer denkt met je mee en als het nodig is, word je doorverwezen naar de juiste plek. Op deze manier helpen we jou op weg naar een oplossing.
Op de pagina van De Vraagwijzer vind je meer informatie.
Punt Welzijn is een dienstverlenende welzijnsorganisatie en richt zich op kinderen, jongeren, ouders, senioren, vrijwilligers(organisaties), mantelzorgers, buurtbewoners en nieuwkomers in gemeente Weert. Punt Welzijn stimuleert iedereen om het beste uit zichzelf en elkaar te halen.
Benieuwd wat Punt Welzijn voor jou kan betekenen. Neem gerust eens contact op. Op de website van Punt Welzijn vind je meer informatie.
Het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML) helpt mensen met vragen en uitdagingen die het leven hen biedt. Ze geven informatie en advies, verlenen hulp waar nodig en verzorgen trainingen, workshops en themabijeenkomsten over verschillende thema’s. Ze ondersteunen bij vragen op gebied van onder andere verlies en verwerking, geld, relatie en persoonlijke ontwikkeling.
Op de website van Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML), Vogelsbleek 10 in Weert, vind je meer informatie.
Ook voor juridische vragen kun je terecht bij het AMW-ML terecht. Het Juridisch Loket heeft er wekelijks spreekuur.
Iedereen die een vraag heeft op het gebied van de Wmo kan een beroep doen op cliëntondersteuning. Dit betekent dat je altijd iemand mag laten deelnemen aan het gesprek over de aanvraag van een voorziening, regeling of hulp van de gemeente.
Veel mensen vragen iemand bij het gesprek uit het eigen netwerk, zoals een dochter, broer, buurvrouw of vrijwilliger. Iemand die jou ondersteunt bij het stellen van vragen en het voeren van het gesprek. Soms is er niemand in je omgeving die jou kan ondersteunen. Of zijn er vragen die je ook met hulp van anderen niet kan beantwoorden. Maak dan gebruik van de cliëntondersteuning van het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML). De cliëntondersteuner biedt een luisterend oor, geeft informatie en advies aan jou en je naasten, helpt bij gesprekken en de aanvraag voor hulp/voorziening en ondersteunt bij klachten over de procedure of het besluit van de gemeente.
Op de website van Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML) vind je meer informatie.
Je huis is je thuis, daar wil je graag veilig en comfortabel wonen. De meeste mensen zullen, wanneer ze ouder worden, gewoon blijven wonen in hun huidige woning. Er zijn veel slimme en (vaak) kleine oplossingen waarmee je jouw woning kunt verbeteren.
Wil je meer informatie en een advies op maat? Doe dan op de website 'Mijn Huis op Maat' de gratis Huistest of vraag een huisbezoek van een vrijwillige woonadviseur aan bij Punt Welzijn. Voor een gratis advies op maat in de gemeente Weert kun je namelijk een woonadviseur van het project Mijn Huis op Maat langs laten komen. Deze vrijwillige adviseur loopt met je mee door de woning en geeft een persoonlijk woonadvies met daarin de verbeterpunten van de woning. Het woonadvies geeft ook een indicatie van de kosten. Je kunt daarna zelf aan de slag gaan of er een professional bij halen. Kijk voor meer informatie op de website van Punt Welzijn
.
Het Bibliocenter Weert is er voor veel meer dan alleen boeken uitlenen. Je kunt er ook terecht voor onder andere: Hulp bij Digitale Overheid, Hulp bij computeren, Hulp bij belastingaangifte, lezingen, workshops en cursussen.
Kijk eens op de website van Bibliocenter Weert, daar is alle informatie en data te vinden.
De Weerter Minima Groep is er voor iedereen in Weert met een kleine beurs. Twee maal per week organiseren ze in Keenter Hart en buurthuis Fatima een aanschuiftafel, waarbij iedereen welkom is voor een kop koffie en een goed gesprek. Van daaruit word je eventueel geholpen met informatie en advies.
Voor meer informatie en vragen kun je mailen naar weerterminima@gmail.com
Als gemeente vinden we het belangrijk dat inwoners zich mentaal en fysiek gezond en sterk voelen. We willen dat ook onze oudere inwoners veerkrachtig zijn zodat je goed om kunt gaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. In Weert hebben we een breed en laagdrempelig aanbod van activiteiten en ondersteuning in de eigen buurt of wijk. Daarmee willen we bereiken dat inwoners mee kunnen doen. En we willen voorkomen dat je met een kleine zorg- of ondersteuningsvraag in een zwaar traject terecht komt. Op de pagina 'Mentale gezondheid' vind je een overzicht van de activiteiten en ondersteuning die we in Weert georganiseerd hebben, gericht op mentale gezondheid.
Bij het Steunpunt Mantelzorg van Punt Welzijn kun je terecht voor vragen over geldzaken, wonen of het combineren van mantelzorg met je werk. Maar ook: hoe hou je als de zorg toeneemt voldoende ruimte voor jezelf?
De mantelzorgondersteuner weet hoe mantelzorg in het Weert werkt en kan je helpen om het zorgen voor de ander zo slim mogelijk aan te pakken. Ze kunnen tips geven hoe je verschillende zorgtaken praktisch verdeelt en welke organisaties daarbij kunnen helpen. Ook wijzen ze de weg in de wereld van wet- en regelgeving en voorzieningen. Elke afspraak is gratis en kan thuis plaatsvinden.
Neem gerust contact op met de medewerkers van Punt Welzijn.
Heb je als mantelzorger behoefte aan een luisterend oor of gewoon een moment voor jezelf? De bibliotheek organiseert samen met het Steunpunt Mantelzorg maandelijkse ontmoetingsbijeenkomsten voor mantelzorgers. Onder het genot van een kopje koffie kun je ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers en krijg je informatie over actuele zorgthema's. Op de website van Bibliocenter Weert tref je meer informatie en de data aan.
Als je in je omgeving met dementie te maken krijgt, loop je tegen veel vragen aan. Hoe ga je om met het veranderende gedrag? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe zorg je voor een veilige omgeving binnen- en buitenhuis? Antwoord op vragen waar je nu, maar misschien ook pas later tegenaan loopt, zijn te vinden in de dementiewaaier. De dementiewaaier is een handige folder in de vorm van een waaier. Naast antwoorden op veelgestelde vragen rondom dementie lees je hierin vele tips over hoe je kunt omgaan met iemand die dementie heeft.
Als je met dementie te maken krijgt, zijn er verschillende organisaties die je meer informatie kunnen geven of een persoonlijk gesprek met je kunnen voeren. In de waaier vind je een overzicht van nuttige adressen. Je kunt ook bij Punt Welzijn terecht voor ondersteuning bij het zorgen voor iemand, als je meer kennis wilt over dementie of op zoek bent naar contact met andere mantelzorgers.
Neem gerust contact op met de medewerkers van Punt Welzijn als je behoefte hebt aan een gesprek. Punt Welzijn werkt nauw samen met Hulp bij Dementie Midden-Limburg
.
Folder 'Dementiewaaier' van Punt Welzijn.
Het Alzheimer Café Weert is er voor iedereen die op de één of andere manier met dementie te maken heeft of erin is geïnteresseerd. De toegang in gratis, evenals het eerste kopje koffie of thee. Het Alzheimer Café is er elke derde (3de) maandag van de maand in het Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250 in Weert.
Op de website van Alzheimer Café Weert tref je meer informatie aan.
Het Breincafé is een ontmoetingsplek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zowel voor mensen met hersenletsel als voor hun partners, kinderen en/of vrienden is het Breincafé dé plek om elkaar één keer per maand informeel te ontmoeten, hun hart te luchten en herkenning en erkenning te vinden. Verschillende thema’s komen aan bod en desgewenst is er een spreker over een actueel onderwerp.
Op de website van het Breincafé Weert tref je meer informatie aan.
Het Oogcafé is een plek waar mensen met een oogaandoening of visuele beperking elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Iedereen is er welkom, ook partners, familie en vrienden van mensen met een oogprobleem.
Elke maand is er een bijeenkomst in Buurthuis Fatima. Voor meer informatie, zie de website van Oogcafé Weert.
In 2020 openden het Longfonds en ziekenhuis SJG Weert in wijkcentrum Keenterhart het eerste Longpunt van Limburg. Patiënten met een chronische longziekte, hun partners en familieleden vinden hier begrip, delen hun ervaringen en worden door medische professionals uitgebreid voorgelicht over hun aandoening en de nieuwste ontwikkelingen in de longgeneeskunde. Dankzij het Longpunt Weert worden mensen zich bewuster van hun longziekte en kunnen ze zelf keuzes maken die de kwaliteit van hun leven verbeteren.
Met uitzondering van juni, juli, augustus en december komen longpatiënten en hun naasten acht woensdagmiddagen per jaar bij elkaar in wijkcentrum Keenterhart.. In een informele sfeer worden ze ontvangen door ruim tien ervaringsdeskundige vrijwilligers.
Op de website van ziekenhuis SJG Weert tref je meer informatie aan.
Heel veel informatie op deze webpagina is bedoeld om elkaar te ontmoeten. Om mee te kunnen doen in de samenleving. Toch kan het zijn dat je er zelf niet uitkomt. Dat je je (af en toe) eenzaam voelt. Dan zou een steuntje in de rug wel fijn zijn.
Punt Welzijn biedt professioneel en persoonlijk advies. Ze bekijken graag samen met jou welke mogelijkheden er zijn.
Neem gerust contact op met de medewerkers van Punt Welzijn als je behoefte hebt aan een gesprek.
Het Toon Hermans Huis is een inloophuis voor iedereen die direct of indirect met kanker te maken heeft. . Het is een bijzondere ontmoetingsplaats voor iedereen die behoefte heeft aan steun of een luisterend oor.
Het Toon Hermans Huis heeft een uitgebreid activiteitenschema dat regelmatig wordt vernieuwd of uitgebreid. Sommige activiteiten zijn wekelijks of tweewekelijks, andere meer incidenteel. Maar je kunt er ook zo maar even binnenlopen voor een praatje en een kop koffie of thee.
Op de website van het Toon Hermans Huis Weert vind je meer informatie.
Om fit en vitaal te blijven is bewegen belangrijk. Voldoende beweging zorgt er onder andere voor dat je fit en in balans blijft.
Bekijk het ruime beweegaanbod voor senioren in Weert op de website van Weert in beweging.
Senioren sportend in een fitnesszaal onder begeleiding van een coach.
In Nederland komt elke 4 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp door een val. Een val kan veel invloed hebben op de zelfstandigheid van ouderen, op de mogelijkheid om thuis te blijven wonen en op de kwaliteit van leven.Het is belangrijk om vitaal te blijven. Dit kan door voldoende te bewegen en je evenwicht en spierkracht te blijven trainen. Dit verkleint de kans om te vallen.
Er worden informatiebijeenkomsten en vitaliteitsdagen gehouden waar je informatie en tips krijgt hoe je vallen in en rond huis kunt voorkomen. Er wordt ook een inschatting gemaakt door middel van een test, of je in aanmerking komt voor een cursus en waar en wanneer deze cursussen te volgen zijn.
Waar en wanneer? Data en locaties kun je vinden op deze website van Weert in beweging.
Twee deelnemers aan de training 'valpreventie'.
Wil je iets voor een ander betekenen, nieuwe mensen leren kennen of je vaardigheden en kennis vergroten? Of je maakt een punt van duurzaamheid, eenzaamheid of andere maatschappelijke onderwerpen? Er is een punt om vrijwilligerswerk te vinden en ondersteuning of advies te krijgen. Zodat jij je vrijwillig kan inzetten op een manier die bij jou past, óf je verder geholpen wordt in het vrijwilligerswerk dat je al doet.
Neem gerust contact op met de medewerkers van Punt Welzijn. Op de website van Punt Welzijn vind je meer informatie. Je kan met hen van gedachten wisselen over welk vrijwilligerswerk bij jou past of waar je je vrijwillig kan inzetten. Of dat nu bij een vereniging is of voor iemand die een steuntje in de rug of een helpende hand kan gebruiken.
Contact
Kom je er zelf niet uit of ben je niet geholpen met het overzicht? De medewerkers van De Vraagwijzer helpen je graag. De hulp is gratis, voor iedereen en je hebt geen doorverwijzing nodig. Ze luisteren naar jou, denken met je mee en als het nodig is, verwijzen ze je door naar de juiste plek. Op deze manier helpen ze jou op weg naar een oplossing.
De Vraagwijzer vind je in het stadhuis. Voor korte vragen hoef je geen afspraak te maken, je kan gewoon binnenlopen tijdens de vrije inloop. Voor de openingstijden, zie deze pagina. Voor meer uitgebreide vragen kan je een afspraak maken via telefoonnummer (0495) 575 000.